Kärnor (316/365)

196 kärnor 1

Så här ser det ut när man kommer in mot området. Den nya sarkofagen är 257 meter bred, 162 meter lång, 108 meter hög och 36 000 ton tung. Den täcker en yta som sex fotbollsplaner och är högre än Big Ben.

Direkt efter olyckan 26 april 1986 så täcktes reaktorn med betong, grus och annat material i ett försök att stoppa branden och strålningen från det kvarvarande kärnbränslet. Sex månader senare stod en betongsarkofag på 25 000 ton färdig.

Det var mycket svåra förhållanden att släcka branden, göra efterarbetet och bygga betongsarkofagen, enorma uppoffringar gjordes. Uppgifter säger att 56 personer dog direkt efter olyckan av de svåra strålningsskador de fick och totalt har runt 4000 personer dött. Det här är siffror som en del påstår är alldeles för små och det pratas om betydligt högre antal.

Det kaosartade bygget som gjordes 1986 bedömdes i efterhand att hålla i 30 år. Med åren började betongen vittra sönder och radioaktivitet läckte ut. Beslut togs om att en ny sarkofag skulle byggas. Det nya isoleringsbygget byggdes på plats under flera års tid och blev klar 2016. I november förra året drogs den nya sarkofagen drygt 327 meter med hjälp av hydrauliska domkrafter som flyttade den 60 centimeter åt gången, ända tills den täckte den gamla inneslutningen.

Här är en liten länk till hur förflyttningen gick till: http://feber.se/vetenskap/art/358268/sarkofagen_i_tjernobyl_r_p_pla/

Den nya inneslutningen ska kunna hålla radioaktiviteten inne i 100 år. Inne i den nya sarkofagen finns kranar för att man ska kunna börja ta hand om den nedsmälta härden och kärnbränslet som finns kvar inne i reaktorn och hantera det på ett säkert sätt. Meningen är att det ska läggas i ordentligt förvar.

Bonusbild nedan, byggnaden till reaktor fem som aldrig blev färdigställd. Vid olyckan höll de på att bygga två nya reaktorsbyggnader. Femman blev färdig till 80% och reaktor sex byggnad hade precis påbörjats. De två byggplatserna lämnades och byggnationerna återupptogs aldrig. Den sista av reaktorerna att stängas på området var trean, år 2000.

196 kärnor 2

Annonser

4 reaktioner till “Kärnor (316/365)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s